Must på dina äpplen

Här på Arnö musteri får du must på endast dina egna äpplen. Så här går det till.

Du bokar inlämnings-dagen, inlämning söndag till torsdag kl 14 - 18 .  På plats lägger du över dina äpplen i backar. SMS avisering när musten är färdig att hämtas, andra dagen efter inlämning kl 14 - 18.

Du får musten i 3 liters bag-in-boxar.

Minst 60 kg. 6 st. fulla pappkassar motsvarar ca 60 kg. Det blir runt 11st 3 liters bag-in-boxar.

Tips, väg på din personvåg.

OBS! Läs nedan om vilka äpplen som går bra att musta, mjöliga sorter och övermogna  äpplen undanbeds då det blir en svårpressad sörja.

Priser

inkl. moms

Swish betalning

3 liters bag-in-box

95 kr

Råmust opastöriserat pris per liter

Ta med dig rena kärl/dunkar att tappa upp musten i. 20 kg äpplen blir ca 12 liter must.

22 kr/l.

Boka inlämning

Via e-post, sms eller telefon. 

Till bokningen behöver jag: Namn, telefon och hur många kg ca.

0739036268

patrik@arnomusteri.se

Tack vare pastöriseringen förlängs hållbarheten upp till ett år eller mer

Vilka äpplen går bra att musta?

Mjöliga sorter och övermogna äpplen undanbeds då det blir en svårpressad sörja.

Dina äpplen behöver inte vara perfekta även fallfrukt går bra att musta så länge dom inte är smutsiga. Svarta fläckar, spår efter rönnbärsmal och ytliga skador gör ingen skillnad på mustens smak. Sortera ut kvistar och blad.

Det du ska rensa bort för att undvika giftet patulin är mögliga, ruttna och mycket bruna äpplen, rensa även bort maskätna äpplen. Jag mustar inte fallfrukt från häst, ko eller fårhagar då dessa kan innehålla kolibakterier.

Hur vet man att äpplena är mogna?

Det mogna äpplets stjälk släpper lätt från trädet och att kärnorna blivit mörk bruna är också ett mognads-tecken.

Kan jag lagra mina äpplen inför mustning?

Min erfarenhet av att få in lagrade äpplen är oftast negativ då många äpplen börjar mörkna och i vissa fall bli övermogna.

Om ni inte har något annat alterntiv än att lagra så behöver ni gallra ur och se över era äpplen inför mustningen.

Pastörisering

Musten värms upp till ca 80 grader innan tappning. Tack vare pastöriseringen förlängs hållbarheten upp till ett år eller mer. Öppnad förpackning håller en månad i kylen. Väljer du att inte pastörisera musten så är hållbarheten 4-6 dagar i kylskåp i ett tätt kärl. Man kan med fördel frysa opastöriserad must. Opastöriserad must kan jäsas till cider och vin.